Lansări de carte la Peceiu cu ocazia împlinirii a 800 de ani de atestare documentară

Cu ocazia sărbătoririi a 800 de ani de atestare documentară, localitatea Peceiu va găzdui vineri, 15 august, lansarea a trei cărţi despre istoria locului. Evenimentul va avea loc în cadrul sărbătorii dedicate comunităţii de la Peceiu, în organizarea Asociaţiei „Fiii satului Peceiu” cu sprijinul Primăriei comunei Bănişor şi a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj.

Primul volum lansat vineri în localitatea precizată este „Povestea unui sat sălăjean, între document şi oralitate: Peceiu” – ediţie coordonată de Ioan Viorel Iepure. Volumul este sprijinit de CCAJ Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău şi Asociaţia „Fiii satului Peceiu”. Cei care semnează în acest volum, autorii textelor, sunt: Marin Pop, Camelia Burghele, Olimpia Mureşan, Valeria Lehene, Horea Pop, Ioan Bejinariu, Sanda Băcueţ Crişan, Dan Băcueţ Crişan. „Povestea unui sat sălăjean, între document şi oralitate: Peceiu” a apărut la Editura „Porolissum” – editura MJIA Zalău şi la Editura „Caiete Silvane” a CCAJ Sălaj, ambele fiind instituţii subordonate Consiliului Judeţean Sălaj. Prefaţa cărţii este semnată de academicianul Ioan Aurel Pop. „Perspectiva propusă de volumul de faţă este una dinamică: istoria satului Peceiu este urmărită din timpuri străvechi, trecând prin perioada interbelică şi cea modernă, cu un accent puternic pus pe abordarea diacronică a satului tradiţional, din perspectivă etnografică. Cercetarea culturii tradiţionale specifice locului ţine seama de obiceiurile şi tradiţiile păstrate la nivelul memoriei colective şi le urmăreşte, în diacronie, până la nivelul satului actual, cu încercările sale de recuperare a memoriei colective dar şi cu procesele de aliniere la contextual european, mult accentuate de mobilitatea forţei de muncă, concret, de plecarea sezonieră la lucru în ţările vestice. Reperele identitare stabilite de etnografi – costumul popular specific zonei, vechea biserică de lemn a comunităţii, obiceiurile aferente sărbătorilor de iarnă, amintirea colectivizării – contribuie la conturarea unei viziuni de ansamblu asupra subiectului şi înscriu satul Peceiu pe harta comunităţilor locale care ştiu să îşi valorifice istoria. Demersul este cu atât mai valoros cu cât apariţia acestei monografii este o dorinţă a comunităţii, dovedind interesul pentru cunoaşterea propriei istorii şi gradul mare de coeziune socială. De aceea, trebuie felicitaţi deopotrivă autorii contribuţiilor ştiinţifice din volum dar şi membrii comunităţii locale care au susţinut, într-un fel sau altul, apariţia acestei monografii”, a precizat Ioan Aurel Pop.

„Dor de Peceiu” –  Sofia But 

Un alt volum care va fi lansat la Peceiu este „Dor de Peceiu” semnat de Sofia But, volum apărut în colecţia „Monografii”, Editura „Caiete Silvane”- Zalău -2014. „Părinţii mei aveau o vorbă: «Măi prunci, oriunde aţi fi plecaţi în lume, să nu uitaţi să vă întoarceţi acasă, că sângele apă nu se face şi să nu vă fie ruşine niciodată cu satul vost ori de noi». Acum, când ei s-au dus sus în cer, vreau să le spun câ sunt mândră de satul meu şi de părinţii pe care i-am avut şi de aceea, cu toată credinţa mea şi cu toată priceperea vreau să fac monografia satului meu (…) şi să încerc să dau noi conotaţii folclorice, cultural, agro-alimentare, culinare care să trezească interesul comunităţii de a-şi relua serios folclorul şi datinile, pentru a arăta frumuseţea tezaurului folcloric, a artei culinare, a satului Peceiu”, explică Sofia But în „Dor de Peceiu”.

„Peceiu (1214 -2014) – Schiţă monografică” – Florian Onica 

Cea de a treia carte lansată de „Sfântă Mărie” este „Peceiu (1214-2014) – Schiţă monografică” volum semnat de Florian Onica, apărut în colecţia „Monografii”, Editura „Caiete Silvane”, apărut cu sprijinul CCAJ Sălaj. După cum a explicat Dănuţ Pop – doctor în istorie, „această schiţă monografică este elaborată de părintele Florian Onica şi realizează o restituire istoriografică de mare utilitate”. Autorul este absolvent al Institutului Teologic din Sibiu, preot în Parohia Stârciu, judeţul Sălaj, doctor în istorie cu teza „Societate şi cultură în Sălaj (1940 – 1965)”, implicat în reabilitarea unor biserici de lemn, cât şi în temeinice cercetări istorice.

Satul Peceiu împlineşte 800 de ani

Referitor la sărbătoarea care va avea loc la acest final de săptămână în localitatea Peceiu, primarul comunei Bănişor, Gheorge Pop, a declarat că această comună este una dintre cele mai vechi şi pitoresti aşezări sălăjene, după cum atestă documentele. „În această administraţie locală, pe lângă satul ce dă numele comunei, sunt cuprinse satele Ban şi Peceiu. În anul 2013, comunitatea a sărbătorit 800 de ani de la prima atestare documentară a localitătii Bănişor, eveniment de mare însemnătate pentru toţi cei care au adunat şi vor păstra, în memoria nemuritoare a timpurilor, oameni, imagini, întâmplări, realizări sau amintiri care se păstrează în cupa de aur a istoriei şi spiritualităţii locului. Am primit, cu ospitalitatea ce ne caracterizează, oameni de seamă ai judeţului, precum şi mulţi fii ai satului, veniţi din lumea întreagă spre a se bucura şi a se ruga, împreună cu noi, pentru veşnicia frumosului sat de pe Valea Banului. Anul 2014 este, din nou, prilej de mare sărbătoare în comuna noastră. Satul Peceiu împlineşte 800 de ani”, a precizat Pop. În opinia edilului, satul Peceiu s-a dezvoltat în permanenţă, schimbându-şi imaginea, dar şi pierzând din păcate, un mare număr de consăteni care s-au dus „în lumea mare să-şi caute rostul”, dar care cu siguranţă se vor întoarce mereu „cu drag şi dor acasă”. La evenimentul din ziua de „Adormirea Maicii Domnului” – 15 august, la Peceiu sunt aşteptaţi să participe toţi cei plecaţi, fii ai satului.

One Thought to “Lansări de carte la Peceiu cu ocazia împlinirii a 800 de ani de atestare documentară”

  1. completare

    daca si analfabetii sunt autori de carte … ca doar nu au scris ei … apropo la replici … daca nu stiu sa citeasca, sa scrie, sa priceapa ca locul lor este acolo unde a fost intotdeauna … stiu ei undeeeeeeeee …

Leave a Comment